Vakantaseren over muziek die je zelden ziet


Het is bijna weer zo ver, de 31-ste editie van de de Music Meeting in Nijmegen! De Music Meeting is een jaarlijks internationaal muziekfestival tijdens het Pinksterweekend waar je artiesten ziet die zelden in Nederland komen.

Ik vind het misschien wel het leukste festival van Nederland. De eerste keer dat ik naar de Music Meeting ging is al weer zo'n 22 jaar geleden. Toen vond het nog plaats in de Vereeniging (inderdaad met dubbel e) en de Stadsschouwburg. Ik herinner me een paar concerten als de dag van gisteren. In het bijzonder het meeslepende optreden in 1993 van Nusrat Fateh Ali Khan, een Pakistaanse Qawwali (dat zijn een soort religieuze liederen) zanger die met zijn hypnotiserende stem bijna de hele zaal in trance wist te brengen. In zijn eigen land was hij nog groter dan een Marco Borsato hier maar in Nederland hadden de meeste mensen nog nooit van hem gehoord. Ik ook niet. Ook heb ik destijds Youssou N' Dour een keer zien optreden, een topzanger uit Senegal die later ook hits heeft gehad in de top 50.


Dat vind ik het mooie van de Music Meeting, je ziet artiesten die in hun eigen land of muziekgenre echte toppers zijn. Hoogwaardige muziek uit de hele wereld. En dat hoor en voel je! Music Meeting organiseert ook ieder jaar speciale projecten met artiesten uit verschillende landen en muziekgenres. Dat levert vaak nieuwe muzikale juweeltjes op. Mooie muziek kent geen grenzen!

Sinds 2004 is het festival naar buiten gegaan, naar Park Brakkenstein vlakbij de Universiteit van Nijmegen. En dat is een heel geslaagde stap geweest. Een stap die ook goed past bij onze eigen levensfase. Sinds 2001 hebben we kinderen en dan is het een stuk lastiger om naar festivals te gaan. Bij de Music Meeting kun je het mooi combineren, lekker buiten in het park zitten en ondertussen genieten van de muziek. De kinderen gaan hun eigen gang, er zijn speciale kinderactiviteiten (Mini-Meeting) en er is altijd lekker eten.

Inmiddels is het voor ons een traditie geworden om tijdens de Music Meeting af te spreken met vrienden die we al kennen sinds onze studententijd, lang lang geleden. We spreken ieder jaar een vaste dag af. Tot een paar jaar terug hadden we een mooie plek onder een grote boom zodat we elkaar in no-time hadden gevonden. Die boom is helaas gekapt maar gelukkig hebben we een nieuwe plek!

De Music Meeting is een plek voor zowel "festivalgangers" als mensen die echt op de bijzondere muziek afkomen. Die laatsten kunnen extra kaarten kopen voor speciale concerten in tenten. De festivalgangers betalen alleen een bedrag voor de parktoegang en kunnen daarna genieten van veel concerten op een van de podia die voor iedereen te zien zijn of gewoon lekker in het gras liggen en de muziek over je heen laten komen. In 2013 werd de Music Meeting verkozen tot een van de 25 beste internationale muziekfestivals wereldwijd! Terecht wat mij betreft.

Het festival is inmiddels behoorlijk gegroeid tot zo'n 15.000 bezoekers verspreid over 3 dagen. Toch is de sfeer relaxed en intiem gebleven door de opzet en locatie. Op de een of andere manier is het ook altijd mooi weer als wij gaan! Die traditie zou ik ook graag dit jaar weer willen voortzetten!

We wonen al jaren niet meer in de buurt van Nijmegen. In onze nieuwe stad hebben we inmiddels ook vrienden enthousiast gemaakt voor dit festival en zij gaan het dit jaar ook zelf voor het eerst ervaren. Ze maken er een leuk weekendje Nijmegen van en gaan kamperen in de buurt. En uiteraard ook een dagje naar de Music Meeting.

De Music Meeting is voor ons een vast moment in het jaar waar we altijd naar uitkijken. Onze vrienden weer zien, relaxen in het park en lekker genieten van  muziek die je zelden ziet. Ik kan het iedereen aanraden!

Meer info over dit festival vind je op: Homepage Music Meeting

  

 Fotoverantwoording; foto's van Music Meeting komen van de Music Meeting zelf , de foto van Nusrat Fateh Ali Khan is afkomstig van internet.